Edge of Chrome
Browser

Microsoft Edge of Google Chrome?

Onderzoek heeft uitgewezen dat een persoon gemiddeld 7 uur per dag spendeert op internet! Het kiezen van de juiste browser is dus enorm belangrijk. Google Chrome is by far de populairste browser voor zowel desktop als mobiel. Nu kunt u zich afragen: maakt dit Google Chrome ook de beste browser? Google Chrome neemt het in de race voor beste browser op tegen Microsoft Edge. Deze browser werd uitgebracht met Windows 10. Maar wat is beter, Google Chrome of Microsoft Edge? Welke van deze twee browsers ondersteunt uw werkzaamheden het beste? Om daar achter te komen zullen we in deze blog Microsoft Edge en Google Chrome met elkaar vergelijken!

Microsoft Edge

In 2015 nam Microsoft Edge het stokje over van Internet Explorer, nadat deze volledig was stopgezet. De nieuwe standaardbrowser van Microsoft werd uitgebracht samen met Windows 10 en Xbox One. Edge was oorspronkelijk een HTML-gebaseerde browser. Hier kwam verandering in toen Microsoft in 2020 een nieuwe versie van Edge uitbracht. De nieuwe versie van Microsoft Edge is op basis van Chromium. Chromium is een gratis, open-source softwareproject van Google. Deze nieuwe versie van Edge draait dus op dezelfde open-source software als Chrome. Microsoft Edge is beschikbaar voor Windows, macOS, Android, iOS en Linux. Microsoft Edge heeft een marktaandeel van slechts 3,4%. De browser is hiermee lang niet zo populair als Chrome. Toch heeft deze browser verrassende pluspunten!

Google Chrome

Google Chrome werd in 2008 geïntroduceerd en is tot de dag van vandaag de populairste browser ter wereld. Voor de introductie van Chrome was Internet Explorer, voorloper van Microsoft Edge, koploper met een marktaandeel van 95%. De komst van Google Chrome bracht hier verandering in. Binnen een paar jaar haalde Google Chrome Internet Explorer in en werd de nieuwe marktleider. Vandaag de dag heeft Chrome een marktaandeel van 65,27% terwijl het marktaandeel van Internet Explorer gedaald is tot 0,61%. De broncode van Google Chrome is gebaseerd op Chromium, een gratis open-source softwareproject van Google. Google Chrome werd oorspronkelijk gebouwd voor Windows, maar later werd de browser ook uitgebracht voor macOS, Android, iOS en Linux.

Vergelijking Microsoft Edge vs. Google Chrome

Over het algemeen zijn Microsoft Edge en Google Chrome redelijk aan elkaar gewaagd. De browsers hebben veel overeenkomsten. Zo lijkt het design van beide browsers verdacht veel op elkaar. Bovendien hebben beiden browsers dezelfde open-source software, namelijk Chromium. Tevens is het bij beide browsers mogelijk om apparaten te synchroniseren via een Microsoft 365 of Google account. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het synchroniseren van wachtwoorden, betaalmogelijkheden enzovoort. Toch zijn er ook een aantal verschillen tussen Microsoft Edge en Google Chrome. We nemen de belangrijkste verschillen met u door.

Gebruikersinterface

Om te beginnen, de gebruikersinterface van Microsoft Edge en Google Chrome komen aardig met elkaar overeen. Bij beide browsers is het mogelijk om meerdere tabbladen te openen. De standaard plaats voor deze tabbladen is bij zowel Edge als Chrome bovenaan het scherm. Edge geeft echter een ingebouwde feature die de gebruiker de mogelijkheid geeft om over te schakelen naar een rij van verticale tabbladen aan de linkerkant van het scherm. Google Chrome beschikt niet over deze functie. Zowel Edge als Chrome hebben een optie om een bladwijzer aan te maken voor favoriete pagina’s. In Edge heet deze functie favorieten en in Chrome heet deze functie bladwijzers. Het concept is echter hetzelfde. De gebruikersinterface van beide browsers vertoont kleine verschillen. Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur.

Snelheid en geheugengebruik

Op het gebied van snelheid presteren zowel Microsoft Edge als Google Chrome erg goed. Beide browsers zijn ongeveer even snel, maar Edge werkt net iets sneller dan Chrome. De verschillen tussen de twee browsers worden pas echt duidelijk wanneer men ze vergelijkt op geheugengebruik. Google Chrome heeft een slechte reputatie als het aankomt op RAM-gebruik. De browser van Google staat bekend om het hoge verbruik van resources. De afgelopen jaren heeft Chrome hard gewerkt om het geheugengebruik te verminderen. Tegenwoordig gebruikt Edge nog steeds het minste RAM-geheugen. Het verschil in RAM-gebruik tussen de twee browsers is in werkelijkheid niet enorm.

Back-up en synchronisatie

Google Chrome biedt meer synchronisatiemogelijkheden in vergelijking met Microsoft Edge. Chrome synchroniseert apparaten standaard en biedt gebruikers de mogelijkheid om via elk systeem dezelfde extensies te gebruiken. Zo hoeft u niet al uw wachtwoorden te onthouden, maar kunt u deze gemakkelijk opslaan. Bovendien biedt Chrome de mogelijkheid om uw geschiedenis te synchroniseren tussen apparaten. Edge loopt op het gebied van synchronisatie nog een klein beetje achter, maar is begonnen aan een heuse inhaalslag. Sinds 2021 is Microsoft bezig met het uitrollen van deze features. Tegenwoordig kan Edge bijna alles synchroniseren wat Chrome kan, alleen moet deze functie bij Edge handmatig worden aangezet. Google Chrome doet dit automatisch.

Beveiliging en privacy

Een browser is vaak doelwit van malware (schadelijke software). Het is dus essentieel om te kiezen voor een browser met sterke en up-to-date beveiligingsfuncties. Beide webbrowsers hebben een aantal nuttige beveiligingsfuncties. De privacyinstellingen van Edge zijn makkelijk te begrijpen en beheren. Zo kunt u kiezen uit meerdere niveaus van trackingpreventie en een lijst met geblokkeerde trackers bekijken. Op deze manier kunt u zelf instellen hoeveel persoonlijke informatie sites mogen verzamelen. Binnen Chrome zitten deze functies meer verstopt en moet u zelf op zoek gaan naar deze functies. Chrome noch Edge is de veiligste of meest privacygevoelige browser op de markt. Als privacy uw prioriteit is, dan kunt u beter kiezen voor Mozilla Firefox of Tor.

Conclusie

Zowel Microsoft Edge als Google Chrome beschikken over veelzijdige functionaliteiten. Google Chrome is niet voor niets zo populair. Sinds dat Edge is overgestapt op Chromium hebben de webbrowsers veel met elkaar gemeen. Dit zorgt ervoor dat de keuze voor Edge of Chrome vooral neerkomt op persoonlijke voorkeur.

Toch heeft Edge op sommige gebieden net wat meer te bieden dan Chrome, bijvoorbeeld snelheid en geheugengebruik. Ondanks dat Edge nog lang niet zo populair is als Chrome, is het een uitstekende browser met een groeiend marktaandeel. Mocht u nog nooit hebben gewerkt met Microsoft Edge, dan is het zeker de moeite waard om deze browser een keer uit te proberen.

CT-groep staat voor u klaar!

Wilt u weten wat de beste browser is voor uw onderneming? Bent u benieuwd naar wat CT-groep voor uw bedrijf kan betekenen? Of heeft u een andere vraag? Neem dan vandaag nog contact op met CT-groep voor meer informatie en advies! Samen met u kijken we graag verder naar alle mogelijkheden binnen uw onderneming op het gebied van uw IT-omgeving. U kunt ons bereiken op werkdagen van maandag tot en met vrijdag via ons telefoonnummer, e-mail of het contactformulier dat u op onze website terugvindt. Spreekt u liever met één van onze specialisten af op locatie? Geen probleem! Geef het van tevoren even door, dan zorgen we dat de koffie klaar staat.