Windows 10 of Windows 11
Windows

Windows 10 of Windows 11

Windows 11 is ondertussen beschikbaar en dat brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee. Is het slim om de update meteen te installeren, of kunt u beter even wachten? We hebben de verschillen voor u op een rijtje gezet!

Verschil Windows 10 en 11

Er zijn meerdere verschillen tussen Windows 10 en 11. We delen graag de verschillen die ons het meest opvallen:

Nieuwe uitstraling

Wanneer u Windows 11 installeert, zal het u meteen opvallen dat de uitstraling heel anders is. De pictogrammen zullen niet langer links, maar in het midden van uw taakbalk verschijnen. Ook vindt u hier pictogrammen die u eerder niet in uw taakbalk had staan, zoals bijvoorbeeld uw bureaublad. Dit pictogram maakt het mogelijk om eenvoudig meerdere bureaubladen aan te maken. Ook kunt u in uw taakbalk een pictogram vinden dat u leidt naar verschillende widgets.

Vernieuwd menu Start

Ook het bekende menu Start is anders. In Windows 11 zal menu Start in het midden van uw beeldscherm weergegeven worden. Eerder was dit altijd aan de linkerzijde. Ook de indeling van dit menu is volledig anders.

Het systeemvak

Het systeemvak in Windows 11 lijkt enorm op dat van Windows 10. Echter mist het systeemvak de knop die het berichtencentrum weergeeft in Windows 10. Met behulp van het berichtencentrum werden systeemmeldingen weergegeven. Ook enkele instellingen die we in regel vaak aanpassen, worden hier getoond. In Windows 11 worden deze instellingen pas getoond op het moment dat u een pictogram aanklikt.

Geen Internet Explorer

Hoewel u in Windows 10 nog gebruik kunt maken van Internet Explorer, is de app in Windows 11 voorgoed verleden tijd.

Design van de instellingen

Wanneer u uw instellingen opent, zullen de belangrijkste gegevens eerst worden weergegeven. Denk hierbij aan de naam van uw pc, de reeds gemaakte back-ups van uw bestanden in OneDrive en Windows én de status van uw pc. Ook de uitstraling van uw instellingen zijn in Windows 11 volledig anders.

Integratie van Android apps

In de Microsoft Store in Windows 11 kunt u Android apps downloaden, installeren en gebruiken op uw pc. Met deze ontwikkeling wordt de samenwerking tussen uw smartphone en pc nog gemakkelijker!

Beveiliging

De systeemeisen voor Windows 11 zijn behoorlijk strikt. Door de hoge systeemeisen is de beveiliging sterk verbeterd ten opzichte van Windows 10. Om de betere beveiliging te laten functioneren is de ondersteuning van Trusted Platform Module (TPM) vereist op uw pc. Zonder de ondersteuning van TPM zal Windows 11 niet op uw pc kunnen draaien.

Standaard apps

We weten dat alle besturingssystemen van Windows altijd voorzien zijn van een aantal apps, zoals Microsoft Edge, WordPad en Paint. Ook deze apps zal u in Windows 11 gewoon terugzien! In Windows 10 was het mogelijk om verschillende versies van dezelfde soort apps te openen. Zo beschikte Windows 10 bijvoorbeeld niet alleen over Paint, maar ook over Paint 3D. In Windows 11 worden de apps samengevoegd, en zullen er dus geen losse apps meer zijn.

Voordelen Windows 11

Nu we de verschillen op een rijtje hebben gezet, klinkt Windows 11 zo slecht nog niet! Er zijn naast de verschillen tussen Windows 10 en 11 ook nog wat andere voordelen waarom u Windows 11 zou moeten downloaden.

  1. Geen grote veranderingen: Allereerst brengt de update naar Windows 11 geen grote veranderingen met zich mee. Het OS sluit heel dicht aan bij Windows 10. Ooit beloofde Microsoft dat OS de laatst genummerde versie van Windows zou zijn, en om die reden zal Microsoft op het besturingssysteem verder bouwen met updates. Toch is Windows 11 op de markt gebracht, als een grote feature update van Windows 10.
  2. Er zitten geen kosten aan verbonden: Een groot voordeel aan Windows 11 is dat het een volledige gratis upgrade is voor Windows 10. Dat is natuurlijk altijd goed meegenomen!
  3. Structuur: In Windows 11 is het instellingenmenu volledig onder handen genomen. Als u nu iets van consequentie wilt aanpassen, kunt u gewoon gebruik maken van overzichtelijke knoppen. U hoeft dus niet meer in het configuratiescherm te duiken.
  4. Ideaal werken met meerdere schermen: Windows 11 kan goed omgaan met externe schermen met een hoge resolutie. Het OS systeem kan precies onthouden waar alle vensters stonden op het moment dat u een laptop loskoppelt en een nieuwe aansluit. Bovendien heeft Windows 11 heel wat handige opties om vensters naast elkaar te ordenen.
  5. Naadloze installatie: De installatie van Windows 11 duurt even, maar daarna kunt u meteen verder werken. Al uw programma’s zullen geïnstalleerd blijven en Windows 11 is compatibel met alle Windows 10-software. Ook hoeft u zich geen zorgen te maken over uw instellingen. Deze blijven namelijk gewoon behouden.

Nadelen Windows 11

Ook zitten er enkele nadelen aan Windows 11 verbonden. We hebben ze voor u onder elkaar gezet:

  1. Geen grote stap vooruit: Allereerst is Windows 11 geen enorm grote stap vooruit. Er zijn geen grote vernieuwingen, waardoor u ook niet veel zal missen.
  2. Andere uitstralingen: Er zijn wel veel veranderingen in het uiterlijk van Microsoft 11, waardoor dit wellicht niet meer direct voelt als uw vertrouwde omgeving. De kleine aanpassingen in Microsoft 11 kunnen voor verwarring zorgen.
  3. Niet alle systemen zijn uitwisselbaar: Door de strikte systeemvereisten kan niet iedere computer geüpgraded worden. Een enkele computer is natuurlijk geen probleem, maar als bedrijf is het fijn als iedere werknemer met hetzelfde besturingssysteem werkt.

Windows 10 is en blijft ondersteunend

Tot 2025 blijft Microsoft nog updates uitrollen voor Windows 10. Dit zijn niet alleen beveiligingsupdates maar ook functionele verbeteringen. Verwacht overigens niet te veel nieuwe functies! Dit zal minder voor de hand liggend zijn.

Kies ik Windows 10 of 11?

Er zijn genoeg argumenten aanwezig, maar ondanks dat is er geen goede of foute keuze te maken. Bent u niet gek op veranderingen? Profiteer dan nog een paar jaar van Windows 10! Bent u juist heel technisch aangelegd? Dan raden we u aan om Windows 11 te installeren. Op die manier raakt u ook direct gewend aan de nieuwe Microsoft omgeving. Kortom, kijk naar uw bedrijfscontext en baseer daar uw keuze op.

Hulp nodig?

Heeft u nog vragen over Windows 10 of 11 of twijfelt u nog welk besturingssysteem het beste aansluit bij uw situatie? Neem dan contact op met één van onze specialisten! Ook kunnen we u helpen met het downloaden en installeren van Windows 11. We zijn iedere werkdag van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via de telefoon, per e-mail of het contactformulier dat u op de website vindt. Liever een fysieke afspraak inplannen? Bel ons dan vooraf even op, dan zorgen we dat we klaar zijn voor uw komst. We helpen u graag verder!